Bäckenbältet

I projektet Bäckenbältet har vi genomfört en användarstudie på ett bäckenbälte som är utvecklat av naprapaten Malin Tapper och barnmorskan Haleh Amirfaryar. Studien visade att bäckenbältet fyller sin funktion och har givit utvecklarna värdefulla insikter i sin fortsatta utveckling av produkten.

 

Bakgrund

Att vara gravid innebär både fysiologiska och psykologiska förändringar. Hur mycket kvinnan påverkas av dessa förändringar är högst individuellt, men för en del kan påfrestningarna innebära sjukskrivning. Många sjukskrivs på grund av foglossning som orsakar smärtor kring rygg och bäckenet. Genom att använda ett bäckenbälte kan dessa smärtor lindras.

Det finns ett flertal bälten på marknaden. De flesta syftar till att avlasta rygg och hjälpa till att bära upp magen. En del bäckenbälten är ganska smala och kan upplevas som otillräckliga. Innovatörerna Malin Tapper och Haleh Amirfaryar har i sitt arbete som naprapat respektive barnmorska sett ett behov av ett nytt bäckenbälte. Tillsammans har de utvecklat ett bälte som syftar till att ge stöd, kraftavlastning och minimera smärtan från bäckenfogar, SI-leder samt pubisfog. Bältets design är utformad för att tillåta rörelse vid användning för vardagliga aktiviteter såsom att gå, stå, sitta och vid lyft. Bältet ska ge minimalt med tryck över nedre delen av magen, där kvinnan ofta är mer känslig samt där barnet ofta ligger med sitt huvud.

Innovatörerna kontaktade Hälsoteknikcentrum Halland för att få hjälp med att testa och utvärdera bäckenbältet tillsammans med användarna. Syftet var framförallt att skapa en djupare förståelse i om bäckenbältet som innovatörerna utvecklat, kan ge en stabiliserade och smärtlindrande känsla vid användning.

Genomförande och resultat

I samarbete med Kvinnohälsovården, Region Halland rekryterades gravida kvinnor i åldern 24–35 år och gravida från vecka 22 till vecka 34. Kvinnorna fick testa bältet under minst en timmes valfri aktivitet, varje dag, i två veckor. Deltagarna fick sedan besvara en enkät om deras upplevelse av att använda bäckenbältet.

Resultatet visar att användning av bäckenbältet som Malin Tapper och Haleh Amirfaryar utvecklat kan ge en smärtlindrande och stabiliserande effekt över bäcken/bäckenleder. Bältet kommer utifrån resultatet vidareutvecklas och nå marknaden inom en snar framtid.

Behov

Att använda sig av bäckenbälte under graviditeten har visat sig upplevas som smärtlindrande för rygg och bäcken. Detta eftersom bäckenbältet komprimerar bäcken och bäckenfogar och därmed avlastar smärtande muskler och ligament (Pel et al., 2008). Ett bäckenbälte som lever upp till användarnas krav och önskemål blir ett attraktivt bälte som kommer att användas av många gravida kvinnor framöver.

Referenser

Pel, J.J.M., Spoor, C.W., Goossens, R.H.M. & Pool-Goudzwaard, A.L. 2008. Biomechanical model study of pelvic belt influence on muscle and ligament forces. Journal of Biomechanics 41, 1878-1884.

Projektinfo

Malin Tapper och Haleh Amirfaryar har utvecklat ett nytt bäckenbälte för gravida kvinnor, som i detta projekt har testats mot målgruppen.

Projektledare


Loisa Cedergren

Projektledare TestMiljö Halland

“För framgångsrik samverkan krävs stort engagemang från alla parter, det kan vara klurigt som tusan, men blir otroligt kraftfulla resultat i slutändan!”

Specialistområde: biomekanikingenjör med spetskompetens inom produktutveckling med inriktning ergonomi och innovationsteknik.

Passion i livet: har många små-passioner som förgyller mitt liv – att sy, sticka och virka, måla, spela piano, dansa, yoga, trädgårdsarbete, läsa en bok, lata mig i soffan men kanske det viktigaste, att umgås med familj och vänner.

+46 72 180 13 77
loisa.cedergren@hh.se