Möt studenter

Studenter i verkligheten på HCH

Hanna, Ellen, Charlotte och Mikael är helt eniga: Att jobba som studentvärd på Hälsoteknikcentrum Halland är väldigt givande. De har fått vara med i spännande projekt, tillämpa sina kunskaper i praktiken och på köpet fått en hel massa nya kontakter.

Studentkoordinatorn Elin Jonsson är den som leder HCH:s arbete med studentvärdar.

– Att vara studentvärd är ett jättebra komplement till studierna, säger hon. Här möter studierna verkligheten, och vi har plats för fler.

Elin Jonsson tog examen på biomekanikingenjörs-programmet för drygt ett år sedan. Under studietiden hade hon själv arbetat som studentvärd.

– Min utbildning handlade mycket om samspelet mellan människan och tekniken, om hållbarhet, arbetsmiljö, säkra produkter och användarvänlighet. Det är ju precis sådant som man arbetar med här på Hälsoteknikcentrum Halland.

Stort kontaktnät

Det var jättenyttigt att få komma in i en verksamhet som jobbade med olika projekt som liknade det jag hade läst om i skolan.

Det var under sin praktik som Elin blev studentvärd på HCH.

– Det var jättebra. Jag kom in i många spännande projekt och arbeten och fick ett stort kontaktnät genom det.

– Det var jättenyttigt att få komma in i en verksamhet som jobbade med olika projekt som liknade det jag hade läst om i skolan. Det gjorde att jag kunde se frågorna ur ett bredare perspektiv. Det blev mer verklighetsanknutet med alla de kontakter som HCH har med företag, kommuner och regionens verksamheter.

Efter examen fick Elin jobbet som studentkoordinator:

– Jag sköter administrationen och håller ihop gänget med studentvärdar, säger Elin och berättar att HCH jobbar på flera sätt med studenterna på Högskolan i Halmstad.

Studentkoordinator Elin Jonsson (mitten) tillsammans med fyra av studentvärdarna: Hanna Gustafsson, Ellen Holm, Charlotte Wilck och Mikael Erlandsson.

 

Hjälp med examensarbeten

Vi har många spännande projekt på gång där det behövs medverkan av studenter och vi vill gärna ha studentvärdar från fler av de olika programmen.

– Vi jobbar mycket med studenternas examensarbeten. Vi kan hjälpa dem att hitta bra examensarbeten och vi kan också via våra stora kontaktnät hjälpa dem att hitta rätt personer i kommuner, regioner, brukarföreningar och andra organisationer. Vi kan ge vägledning och coachning i deras olika projekt.

Vad tycker du då är roligast med jobbet som studentkoordinator?

– Man lär sig så mycket. Alla jag träffar är så jädra duktiga på det de gör och jag kan lära mig av experter i en massa olika professioner. Det blir så många perspektiv. Inget projekt är det andra likt och vi arbetar fritt men samtidigt väldigt resultatinriktat.

Svårigheter då?

– Det är nog att begränsa sig. Jag vill göra allt, för allt är så roligt, men jag måste lära mig att inte engagera mig i allt…

Det finns plats för fler studentvärdar, säger Elin:

– Alla som känner till oss är väldigt positiva, men det är nog många som inte vet att möjligheten finns. Vi har många spännande projekt på gång där det behövs medverkan av studenter och vi vill gärna ha studentvärdar från fler av de olika programmen.

Bra avbrott

Det ger ett bra kontaktnät och är superroligt.

Vi träffar fyra av de runt tio studentvärdar som just nu ingår i Elins gäng. Ellen Holm och Mikael Erlandsson, båda från Varberg, läser biomekanikingenjörs-programmet medan Hanna Gustafsson från Kristianstad och Charlotte Wilck, Ulricehamn, pluggar samhällsförändring och social hållbarhet. De är alla fyra väldigt glada för jobbet som studentvärdar.

De har fått vara med i olika projekt, representerat skolan och HCH på olika mässor, varit med i workshops, tester och mycket annat.

– Det här kan jag verkligen rekommendera andra, säger Ellen. Det ger ett bra kontaktnät och är superroligt. Det som händer här på HCH är väldigt nära relaterat till vår utbildning och det är jättebra att få vara med här.

– Det är ett kul avbrott i studierna, säger Mikael. Vi får komma ut och träffa folk och inte bara sitta i skolbänken. Det är också bra att det går att anpassa efter studierna.

– Vi har också fått hålla redovisningar av våra skolarbeten för de som jobbar här på HCH och fått deras feedback – det har varit jättebra.

Nära koppling

Hanna gillar den nära kopplingen mellan arbetet som studentvärd och studierna.

– I vår utbildning läser vi mycket sociologi och pluggar mycket om hur man gör intervjuer och hanterar materialet. Det har vi som studentvärdar nu fått göra i riktiga undersökningar – intervjuat och transkriberat. Det har varit spännande och väldigt lärorikt. Jobbet som studentvärd blir bra att ha på mitt CV senare.

– Vi har fått göra många olika saker, berättar Charlotte. Vi har varit värdar på mässor och deltagit i projekt och workshops. Det är perfekt att kunna arbeta här på skolan på ett jobb som man får möjlighet att anpassa efter studierna.

– Elin är väldigt bra som studentkoordinator. Hon vet ju vad det handlar om eftersom hon själv har varit studentvärd tidigare och hon är väldigt lyhörd och lyssnar på våra åsikter.

 

Text och bild: KommuniMera

Låt oss arbeta tillsammans med morgondagens hälsoinnovationer!

Kontakta mig så berättar jag mer om hur vi kan arbeta tillsammans!

Är du student och har ett intresse för hälsoteknik?
KONTAKTA OSS