Möt Rikard

Rikard tar ton för framtidens vård

Som utbildad sjukgymnast hade han tänkt sig ett yrkesliv i vården, men som det ofta är med kreativa och vetgiriga människor förde livet in honom på en annan bana än den utstakade.

– Man ska alltid vara nyfiken, då får man lära sig mer, säger Rikard Malmberg, näringslivskoordinator på HCH. Rikard Malmbergs drivkraft är ett stort intresse för kunskap och för möten mellan människor. Det är den passionen som har fört honom till Hälsoteknikcentrum Halland.

Men vi tar det från början. För en nybakad sjukgymnast i Lund i slutet av 1990-talet var det inte så lätt att få jobb i närheten, så valet stod mellan att flytta, kanske till Norge, eller att arbeta med något annat. En speciell händelse fällde avgörandet – Rikard ärvde ett hus i Dagstorp utanför Kävlinge. Han bestämde sig för att stanna i Skåne, renoverade huset och försörjde sig med ströjobb tills en kompis lockade honom att söka ett arbete på Lunds universitet som handläggare för ett EU-program. Detta var 1998 och det var så den började, karriären i det som Rikard kallar ”innovationssfären”.

Värdefullt tillskott

Universitetet ville samverka mer med andra delar av samhället och bland annat intressera barn och ungdomar för teknisk utbildning. Rikard hade tidigare varit mycket aktiv i Lunds studentliv, och ett utåtriktat arbete passade honom. På Connect Skåne, där han senare jobbade i många år, ordnade han över 250 så kallade ”språngbrädor” där entreprenörer fick möta handplockade paneler från näringslivet med kapital, kontakter och kompetens som behövs för att göra nya idéer kommersiella.

Connect har inget eget vinstintresse, men dess syfte är att skapa tillväxt genom att hjälpa företag att bli framgångsrika. Rikard bodde också några år i Gävle där han som projektledare arbetade med att bygga upp en liknande verksamhet. Bland annat startade han en inkubator och utvecklade ett accelerationsprogram för att hjälpa nystartade företag. Med den här bakgrunden blev han förstås ett värdefullt nytillskott för HCH som blev hans nya arbetsplats hösten 2016.

Brinner för musik

Tekniska innovationer i all ära, men när Rikard pratar om sitt största fritidsintresse börjar man nästan tro att musiken är den allra viktigaste och mest hälsobringande uppfinningen som människan har åstadkommit:

– Jag sjunger! Det är ett måste för att kunna hålla sig frisk i huvudet, en bra mental träning. Det är avstressande, det ökar de goda hormonerna i kroppen och man får en fungerande mage. Alla borde ha något som sätter båda hjärnhalvorna i arbete på det sättet.

Rikard Malmberg är bas i Malmö kammarkör, men han åtar sig också solouppdrag. Och det händer att han stämmer upp i skönsång på jobbet.

– Det är fantastiskt med musik, hur den kan förflytta en i tid och rum. En låt kan få mig att komma ihåg den första tryckaren eller en Bondfilm på biografen Royal i Malmö.

Mest brinner Rikard för klassisk musik, och han får något lyriskt i blicken när han beskriver hur det känns att stå i en stor kör och sjunga Bachs fyra timmar långa Matteuspassion:

– När man går in i historien och berättar den blir man del av något större.

”Det är mycket skratt och högt i tak”, säger skåningen Rikard Malmberg har hittat hem på HCH, där han som näringslivskoordinator bland annat jobbar för att skapa relationer med företag.

 

Kontakter med näringslivet

En kammarkör är ett samspel på hög nivå. Och samspel handlar det om på jobbet också. HCH strävar efter att underlätta för innovatörer och entreprenörer som vill utveckla teknik inom vård och omsorg, inte minst i hemmet. Som näringslivskoordinator, eller klusterkoordinator som det hette tidigare, jobbar Rikard med att skapa externa relationer, framför allt med näringslivet. Det innebär vitt skilda aktiviteter, som att engagera sig i mässor om vård och omsorg, jobba med marknadsföring och att sammanföra innovatörer och entreprenörer med ett nätverk av forskare, mentorer, yrkesmänniskor inom vård och omsorg samt ibland även brukare och patienter. På det här sättet kan idéer förverkligas och bli lönsamma. Men det övergripande målet, betonar Rikard, är att skapa bättre vård och omsorg för människor.

Det händer hela tiden spännande saker på HCH. Rikard Malmberg avslöjar att flera stora företag intresserar sig för det man arbetar med här. För ett av företagen handlar det om sensorer som kan öka tryggheten i hemmiljön för äldre människor och personer med funktionsnedsättning, och för ett annat om hur man arbetar med tjänsteutveckling i vården.

Inspirerande träffar

Rikard Malmberg är också engagerad i HCH:s ”Innovation Jams” första torsdagen i varje månad. Det är ett lunchsamtal dit en intressant person bjuds in som gäst, oftast en entreprenör och innovatör. Vem som helst är välkommen att komma och lyssna och ställa frågor, och det brukar samlas mycket folk vid eventet i HCH:s lokaler. Många, både studerande och personal, kommer från högskolan strax intill, men även pensionärer och andra intresserade dyker upp för att låta sig inspireras.

– Vi vill visa på möjligheter, förklarar Rikard. Gästen får till exempel berätta om sin innovation, sina lärdomar och vad som fick honom eller henne att satsa på sin idé. Vi hoppas att kraften som finns i entreprenörskapet ska inspirera och smitta av sig.

Framgångsrika gäster

En av de prominenta gästerna under år 2017 var Sarah Fredriksson, forskaren som gjorde sig känd för en teknik att föra in modifierad genmassa i celler. Hon är nu vd i PULS som investerar både pengar och kunskap i innovationer. Från Silicon Valley lyckades HCH locka Nicolai Wadström, mannen bakom riskkapitalföretaget Bootstraplabs som satsar hårt på artificiell intelligens (AI). Han gav sin syn på framtiden när det gäller hur vården kan komma att påverkas av den nya tekniken. Artificiell intelligens handlade det också om när Lars Hård engagerade publiken på HCH. Han grundade företaget Expertmaker som utvecklar mjukvara för AI och som 2016 köptes upp av jätten Ebay.

– En otroligt spännande människa, så full av energi!

Mycket skratt på jobbet

Rikard Malmberg bor med sin familj i Grevie i Båstads kommun, men har funnit sig väl tillrätta som hallänning på arbetstid.

– Vi har roligt här på HCH, det är mycket skratt och högt i tak. Här finns ingen prestige, bara en vilja att skapa en bättre vård. Människorna här är fantastiska och alla drar åt samma håll, för tillsammans kan vi åstadkomma mer!

Text och foto: KommuniMera

Kontakta Rikard

Har du en idé och vill få hjälp att utveckla den?
KONTAKTA OSS