Möt Kjell

Kjell – tekniknörden som brinner för samarbeten

Falkenbergs kommunkoordinator Kjell Lundblad på Hälsoteknikcentrum Halland, blir väldigt ivrig när han berättar om sitt arbete. Det som engagerar mest just nu är ”det intelligenta hemmet” och glasögonen som låter dig resa utan att lämna stolen där hemma.

Kjell Lundblad beskriver sig själv som en tekniknörd, och som en sådan har han alltid varit steget före när det gäller innovationer. Sin första hem-dator köpte han redan 1982, när de festa andra hade väldigt vaga begrepp om vad en sådan kunde användas till. På gymnasiet utbildade han sig till styr- och reglertekniker, men han arbetade sedan som grafiker i flera år tills han la om kurs, gick en utbildning inom media och började jobba som journalist på Utbildningsradion, Sveriges Radio. Där var han faktiskt en av de första som la ut strömmade radioprogram, något som många av hans kolleger då inte alls förstod finessen med.

 

Hyllar Hälsoteknikcentrum Halland

En gammal lumparkompis lockade över honom till en webbyrå och efter ett antal år där blev han inhyrd till IT-avdelningen på Falkenbergs kommun. När socialförvaltningen senare sökte en IT-utvecklare fick Kjell jobbet. Idag är han verksamhets- utvecklare för digitalisering på kommunens övergripande IT-enhet. Men 20 procent av sin arbetstid jobbar han som kommunkoordinator för HCH, vars verksamhet han tycker är ”helt fantastisk”.

Som kommunkoordinator beskriver Kjell att han fungerar som ett klister mellan kommunen och HCH, och ett bollplank när det gäller nya projekt inom välfärdstekniken. När Hylte snart får en egen kommunkoordinator finns det en sådan i var och en av Hallands kommuner. En av tankarna med HCH är att innovationer för vård och omsorg inte ska behöva testas i alla kommuner, utan att man förmedlar idéer till varandra, hjälps åt och drar nytta av varandras erfarenheter.

 

Rum för inspiration

Men hur var det då med det där intelligenta hemmet? Vi träfar Kjell Lundblad i det så kallade Inspirationsrummet som han har byggt upp med hjälp av två forskare från Högskolan i Halmstad och HCH, Wagner Ourique De Morais och Jens Lundström. Rummet ligger i den gamla skolan som har förvandlats till Mötesplats Mölle, ett aktivitetscentrum för äldre i Falkenberg. Här tar Kjell emot grupper från pensionärsföreningar, politiska partier och företag för att visa och förklara ny teknik som kan kännas skrämmande för många innan de får information om hur den egentligen fungerar.

Snart hoppas han kunna hålla Inspirationsrummet öppet för allmänheten någon dag i veckan. I lokalen finns en soffgrupp, ett bord med stolar, en liten köksdel och en säng. På flera ställen sitter sensorer som känner av hur du rör dig i rum-met. Tanken är att om något onormalt händer i ditt hem ska ett larm gå till hemtjänsten eller personalen på det särskilda boendet.

En integritetskränkande teknik som ska ersätta personal på äldreboendet och i hemtjänsten? Inte alls, försäkrar Kjell, som flera gånger återkommer till att ny teknik inom vård och omsorg, välfärdsteknik, inte är till för att minska antalet jobb – istället ska den minska stressen och ge de anställda mer tid för brukare och patienter.

Här inne på Mötesplats Mölle, ett aktivitetshus för seniorer i Falkenberg, har Kjell Lundblad möjlighet att visa upp ny välfärdsteknik för pensionärer, politiker och företag. Han har märkt att det bästa botemedlet för den som lider av teknikskräck är information och att få testa prylarna själv.

 

Jennifer Erlandsson, som arbetar med landsbygdsfrågor i Falkenbergs kommun, demonstrerar här VR-glasögonen på Kvalitetsmässan i Göteborg. Hon har också varit med i processer att framställa lokala VR-flmer.

En riktig solskenshistoria

Ett exempel på det är ”mobiliseringen” som han varit med om att införa i hemtjänsten i Falkenberg. Där har varje anställd en smart-phone där hon eller han kan få all information om medicinering, ändringar i arbetsplaneringen osv. Med hjälp av mobilen anger personalen också vem man är hemma hos och bockar av vilka arbetsuppgifter man har utfört.

– Det handlar inte om övervakning av personalen utan en kvalitetssäkring av deras arbete. De sköter administrationen direkt med telefonen och behöver inte komma tillbaka till kontoret med jackan full av post it-lappar och logga in på datorn för att göra efterarbetet, förklarar Kjell Lundblad.

– Den här tekniken sparade in 13 heltids tjänster i kommunen. Men ingen tid plockades bort, utan det blev mer tid hos brukarna och mindre stress för personalen. Det är en riktig solskenshistoria!

Storebror ser dig inte

I det intelligenta hemmet finns ingen ”Storebror” som ser dig och sitter och tittar på en dataskärm för att kontrollera dig. Men om du till exempel skulle falla omkull på golvet känner tekniken av det, och larm går till personalen.

– Det här gör så att personalen inte behöver komma och störa i tid och otid, och det är bättre för integriteten än kameror.

Med tillgång till platser världen över

En annan aktuell favorit är HCH-projektet med VR-glasögon som anpassas för personer med olika funktionsvariationer. Med hjälp av glasögonen kan du på ett ögonblick förfytta dig till en plats någon helt annanstans i världen utan att du behöver röra dig ur fläcken. Det handlar om virtual reality (virtuell verklighet) och med den här utrustningen kan du se film inspelad i 360 grader.

Kjell Lundblad, som är projektledare, ser många möjligheter med den här tekniken. Exempelvis kan man streama i realtid.

– Om släkten i Uppsala har fest kan någon där sätta en kamera på ett stativ, och du kan vara med utan att behöva resa. Utan HCH hade det varit svårt att pröva sådana här nyheter, menar Kjell. Det är svårt för innovatörer att testa saker på personer inom vården och omsorgen.

– Men genom HCH finns det en plattform och ett nätverk som fungerar fantastiskt bra, med kunnig vårdpersonal att samarbeta med. Vi inspirerar varandra och sparar pengar.

Du kan läsa mer om projektet Resfria upplevelser genom att klicka på länken här

En spännande framtid

Ingen kan ta miste på Kjell Lundblads glöd när han berättar om alla spännande tekniknyheter som är på gång inom vård och omsorg.

– Jag vet inte varför jag brinner så mycket för det här. Jag har ju ingen vårdutbildning, men det är så roligt, säger han med eftertryck. Och man förstår att det här är en man som efter en ganska brokig karriär har hamnat på precis rätt plats

Text och foto: KommuniMera

Kontakta Kjell

Har du en idé och vill få hjälp att utveckla den?
KONTAKTA OSS