Innovation Jam!
Innovation jam

Varmt välkommen till höstens sista Innovation Jam!

Innovation Jam är en samtalsserie som äger rum den första torsdagen i varje månad i Hälsoteknikcentrum Hallands lokaler, vid tillfället bjuds alltid på en enklare lunch till föranmälda deltagare. Håll koll på den här sidan för löpande uppdateringar om nya föreläsningar med nya spännande gäster varje månad som sker med personer från olika branscher inom näringsliv, samhället och akademin.

Vårens datum för Innovation Jam kommer inom kort!

Plats: Hälsoteknikcentrum Halland
(Du hittar oss i glasgången i A-huset, mitt emot Spiro). Högskolan i Halmstad. Kristian IV:s väg 3, 301 18 Halmstad

Rebecca Sellergren, konferencier på Innovation Jam, annars arbetar Rebecca som moderator, skådespelerska och kulturkoordinator. I och med hennes tillhörighet till nätverket Dramalogen tillhör det hennes vardag, att med kulturen som verktyg, arbeta med uppdragsgivare som önskar kreativa seminarier för sina anställda exempelvis på teman som bemötande, svåra samtal och övrig fortbildning.

 

Rebecca har även medverkat på underhållningsevent och livar gärna upp tillställningen tillsammans med kollegor från Dramalogen.

Här kan du se livestreamen vid nästa sändning.
Se fler av våra livestreamar längre ner på sidan eller på vår facebooksida.

Våra tidigare Innovation Jammers

Nedan kan du se vilka personer som besökt våra Innovation Jams. Vissa av de livestreamar som vi gjort i samband med tillfällena finns även tillgängliga att se igen på den här sidan. Vi beklagar att inte alla intevjuer finns tillgängliga från alla våra besökare. Klippen finns tillgängliga i det format de sändes i vid tillfället, det kan bland annat innebära att du måste spola lite för att komma fram till själva intervjun.

Pierre Elzouki

Pierre Elzouki är en av grundarna till succébolaget Scalado. Bolaget grundades i början av 2000-talet och har utvecklat och licensierat bildbehandlingslösningar till mobiltelefonindustrin samt till den trådlösa enhetsbranschen.

 

Idag har Scalado förvärvats av NOKIA och Microsoft men innan förvärven hann Scalado få mer än 15 utmärkelser/listningar och fanns med på Red Herrings Top 100 lista över Europa. Det märks att Pierre är en sann entreprenör då han i dagsläget driver sitt nya företag Raviteq. Denna gången med fokus på det visuella!

Klicka på klippet nedan för att se intervjun med Pierre. Vi rekommenderar att du spolar till 17:05 minuter in i klippet.

Malin Sjöö

Malin Sjöö är en av grundarna till företaget Speximo. Med sin bakgrund som forskare och docent inom livsmedelsteknologi har hon tidigare erfarenhet från kommersialisering från Lunds universitet. Malin arbetar nu fulltid med kommersialiseringen av Speximo.

 

Malin berättade bland annat hur en nyss utvecklad algoritm finns inbäddad i mer än 5,5 miljarder mobiltelefoner samt hur en stärkelsemolekyl i ett känt livsmedel kan bli den bästa fuktåtergivaren i framtidens hudkräm. När tillfälliga händelser får stora konsekvenser. När idé blir till produkt och när forskning blir till företag.

Klicka på klippet nedan för att se intervjun med Malin.

Lars Hård

Lars Hård startade år 2006 företaget Expertmaker, vars mjukvara ska hjälpa oss att vara experter. Expertmaker har länge varit i frontlinjen beträffande AI och machine learning. Något som eBay noterade och som ledde till att de köpte upp Expertmaker i maj 2016. I samband med det fick Lars rollen som Director Data Science för eBay och ansvar för eBay Sweden AB.

 

Han har också varit med i uppstarten av Lytics.ai år 2012. Lytics.ai tillämpar AI och machine learning för automatisering av medicinska upptäckter (“discovery automation”) i stora datamängder. Med sin långa erfarenhet (+25 år) delar han med sig av sina kunskaper inom AI, machine learning, big data och analytics.

Intervjun med Lars Hård finns tyvärr inte tillgänglig, vi beklagar detta.

Sarah Fredriksson

Sarah Fredriksson är doktoranden som blev entreprenör. Det började med en ingenjörsutbildning och efter avslutat examensarbete i Zimbabwe fortsatte hon med en forskarutbildning hemma i Sverige. Passionen och nyfikenheten ledde henne därefter in på en helt ny bana som entreprenör. Hon har grundat och drivit bioteknikföretaget Genovis och dess dotterbolag i Sverige och USA.

 

Sarah arbetar i dag som vd för Edvince, ett bolag som utvecklar ett nytt läkemedel för att minska skador vid stroke. Hon är också engagerad i styrelsearbeten i andra innovationsbolag och nyligen invald i IVA (Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien).

Klicka på klippet nedan för att se intervjun med Sarah.

Nicolai Wadström

Nicolai Wadström har spenderat de sista decenniet i Silicon Valley med att bygga riskkapitalbolaget BootstrapLabs. I dag är BootstrapLabs portföljbolag värda nära $2 miljarder. Idag investerar BootstrapLabs bara i Applied AI.

 

Nicolai flyttade över med familjen, från Europa, och har spenderat större delan av sitt liv med att bygga teknologibolag, och senare som ängelinvesterare i Sverige och Europa innan dess.

Klicka på klippet nedan för att se intervjun med Nicolai.

Margareta Ek

Margareta är regissör, manusförfattare, pedagog, producent och bildkonstnär. Hon har sedan 1979 arbetat som frilandsregissör och teaterpedagog och driver en paraplyorganisation för frilansande kulturskapare från olika discipliner. Hon har skapat ett nätverk för ökad dialog, demokrati samt för den enskilde kulturskaparens överlevnad i Halland.

 

Kom och lyssna på hur hon lyckats utveckla och genomföra ett helt nydanande kultur- och entreprenörsprojekt som idag är starkt knuten i Halmstad kommun.

Klicka på klippet nedan för att se intervjun med Margareta.

Stephen Hwang

Stephen Hwang har en lång akademisk bakgrund med examen från Chalmers och många års utbildning och forskning vid Karlstads universitet, där han är professor i teoretisk fysik. År 2010 utsågs han till rektor för Linnéuniversitetet. Han har flera styrelse- och förtroendeuppdrag, bland annat som ordförande i expertgruppen för kvalitetsfrågor vid Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) och som ledamot i Utbildningsradions styrelse.

 

Stephen Hwang är i dag rektor på Högskolan i Halmstad, sedan den 20 mars 2017, vilket innebär att han är myndighetschef och är den som leder den dagliga verksamheten vid lärosätet.

Klicka på klippet nedan för att se intervjun med Stephen.
anne-christine_hertz

Anne-Christine Hertz

Anne-Christine Hertz är verksamhetschef på Hälsoteknikcentrum Halland och utbildad biomekanikingenjör. Hon har bland annat tidigare initierat och lett ett framgångsrikt demonstratorprojekt i Hälsoteknikcentrums regi, som ledde fram till konceptet Bike Around.

 

Under våren 2018 höll Anne-Christine i föreläsningar — i samverkan med Google Education — i Köpenhamn och Amsterdam och föreläste för utvecklare och ledare inom skolan för att inspirera dem att tänka kreativt.

Intervjun med Anne-Christine Hertz finns tyvärr inte tillgänglig, vi beklagar detta.

Per-Anders Angenius

Per-Anders Angenius, egenföretagare och en av grundarna av GADD Software. Född och uppvuxen i Ängelholm och studerade till Civilingenjör inom systemvetenskap samt ekonomi vid Lunds universitet.

 

GADD Software är ett litet företag med 7 anställda uppdelade i Sverige och USA utan ett fysiskt kontor. GADD Software har utvecklat en egen produkt, GADD Analytics, inom området BI, Business Intelligence, som har stora fördelar i de sammanhang då BI skall nå ut till de många och inte bara vara tillgänglig för specialister.

Klicka på klippet nedan för att se intervjun med Per.

Christoffer Lindhe

Christoffer Lindhe, idag 29 år studerade företagsekonomi vid Högskolan i Halmstad och är grundare till företaget Lindhe Xtend. Christoffer har vunnit flera priser inom simning på högre nivå och har svenskt rekord i 50, 100 och 200 m frisim och 50 m fjärilsim, han har även tävlat i OS i Peking 2008. Företaget Lindhe Xtend utvecklar och säljer användarvänliga och flexibla proteser och tillbehör.

 

Christoffers resa är verkligen en unik historia kring hur en innovation kom till, hur kris vändes till framgång, hur produkten utvecklades och är på väg att rulla ut i världen och som förändrar livet till det bättre för användarna.

Klicka på klippet nedan för att se intervjun med Christoffer.

Lisa Perby

Lisa Perby är grundare och ägare av Menskopp/Monthlycup. Hon bor i Halmstad tillsammans med maken Martin och deras två barn. Menskopp.se/Montlycup säljer den första svensktillverkade menskoppen och har idag fem anställda.

 

Menskopp/Monthlycup, har i ­Sverige, genom en produkt har minskat med tio ton sopor på endast två år och delar historien om hur  hennes försäljning har ökat med mer än 850% under dessa år.

Klicka på klippet nedan för att se intervjun med Lisa.

Philip Olsson

Philip Olsson, entreprenören och uppfinnaren (till vänster) är skaparen av världsprodukten ISOVOX 2. ISOVOX är världens första portabla inspelningsstudio. Produkten är funktionellt formgiven med en ljudisoleringsfunktion så användaren ska kunna spela in ljud utan att störa eller bli störd av omgivningen utan att kompromissa på förutsättningarna som en professionell inspelningsstudio ger.

 

 

På väldigt kort tid har ISOVOX lockat intressenter från hela världen och står nu inför en internationalisering. Philip Olsson vann Årets Innovationspris på Halmstad Näringslivs gala 2016 och fick äran att mottaga SKAPAs Innovationspris 2016.

Klicka på klippet nedan för att se intervjun med Philip.

Jon Lindén

Jon Lindén, företagaren och entreprenören från Falkenberg som varit med från start när IT-marknaden växte sig stark till dess att bubblan sprack för att sedan flera år senare komma tillbaka till USA och få vara med om att öppna NASDAQ-börsen i New York.

 

Företagaren och entreprenören Jon Lindén från Falkenberg som varit med från start när IT-marknaden växte sig stark till dess att bubblan sprack för att sedan flera år senare komma tillbaka till USA och få vara med om att öppna NASDAQ-börsen i New York.

 

Idag driver Jon även bolaget Ekkono som ligger i framkant med hur ”internet of things” kan kopplas ihop med ”machine learning”.

Klicka på klippet nedan för att se intervjun med Jon.

Patrik Byhmer

Patrik Byhmer, VD och grundare för Redsense Medical. Utbildad Civilingenjör i Teknisk Fysik vid Tekniska Högskolan i Lund och har även en examen inom beteendevetenskap från Lunds universitet. Har tidigare arbetat med marknadsföring på Procter & Gamble samt varit affärsområdesansvarig på Etac – ett företag som säljer rullstolar och rullatorer.

 

Via Lunds Tekniska Högskola, Procter&Gamble, rullstolar och mobilindustrin grundade han 2006 företaget Redsense Medical AB. Ett företag med säte i Halmstad som räddar livet och gör tillvaron säkrare för njurdialyspatienter världen över. 

Klicka på klippet nedan för att se intervjun med Patrik.

Matilda Lundblad

Matilda Lundblad, är utöver företaget Urinkollens grundare, läkare med specialistutbildning inom allmänmedicin och idrottsmedicin.

 

Vidare har hon engagemang som: Doktorand idrottsmedicin — UEFA elite injury study, Medicinskt ansvarig för IF Elfsborg och Kopparbergs/Göteborgs FC, Ordförare för Idrottsmedicin Väst och ledamot Budo och kampsportsförbundets medicinska komittée.

Klicka på klippet nedan för att se intervjun med Matilda.

Andreas Larsson

Andreas Larsson, vid företaget Visiba Care. Andreas startade Visiba Care 2014.

 

Sommaren 2013 fick Andreas ett samtal som förändrade hans liv de kommande åren. I luren var hans bästa vän som upptäckt att man inte kunde boka videosamtal med sjukvården och han tyckte att någon borde göra något åt det.

 

Idag är Visiba Care Sveriges ledande plattform för digitala vårdbesök och bolaget som startades har idag mer 30 anställda och 80-talet kunder i norden och Storbritannien. I samtalet får vi höra historien om hur allting startade, och hur går det egentligen till när man råkar hitta på en bransch som inte fanns innan man började. Andreas delar med sig av anekdoter och erfarenheter från den fem år långa entreprenörsresan som han gjort med Visiba Group.

Klicka på klippet nedan för att se intervjun med Andreas.

Pelle Viberg

Pelle Viberg, utbildad civilingenjör i maskinteknik, grundare av företaget Raytelligence och vinnare av Innovationspriset 2018 vid Galan för Halmstads näringsliv. Pelle kommer 1989 till Högskolan i Halmstad där han arbetar med forskning och utbildning inom datorteknik. PV var tidigt en del av ledningsgruppen för forskningsprogrammet CERES vid Högskolan. 2013 grundade Pelle tillsammans med Peter Martinson företaget Swedish Adrenaline där han är VD. Verksamheten fokuserades till att börja med på sportelektronik men kom även att innefatta hälsomarknaden. Detta gav 2015 upphov till att det bildades två dotterbolag till Swedish Adrenaline: Raytelligence och Innowearable. Raytelligence utvecklar och säljer radarsensorer för mätning av vitalparametrar på personer och tjänster baserade på dessa sensorer. Fokusmarknaden för dessa sensorer är hälsosektorn som har stora utmaningar med en åldrande befolkning.

 

Innowearable är i forskningsstadiet där ett forskningsprojekt inom CAISR vid HH använder AI-algoritmer för att räkna ut mjölksyretröskeln hos idrottare när de tränar. Drivfjädern för arbetet har hela tiden varit att hitta språng inom tekniken och kombinera det med växande marknader på ett nytt sätt.

Klicka på klippet nedan för att se intervjun med Pelle.